Beneficiile consultatiei oftalmologice – 10 motive sa mergi la medicul oftalmolog

Rareori mergem la oftalmolog doar pentru un control de rutină. România are încă mult de lucru la programele de prevenție și la educația pacientului, iar vizita la oftalmolog are loc, de regulă, când simțim că este ceva în neregulă.

“De ce să îmi duc copilul la oftalmolog? Are doar 4 ani și vede bine. Stă cu orele cu ochii în tabletă și nu se plânge. De ce să merg la oftalmolog când sunt însărcinată? Văd bine, nu am alte probleme decât o tensiune mai mare, care a scăzut acum cu medicamente. De ce aș merge la oftalmolog doar pentru că stau la serviciu 8 ore în fața monitorului? Văd bine, doar că obosesc seara. Ecranul are protecție. De ce să merg la oftalmolog? E întrebarea pe care și-o pun anual mii de români”, spune dr. Livia Davidescu, medic primar oftalmolog, doctor în medicină, care răspunde acestor întrebări și altora asemenea oferind 10 motive bine întemeiate pentru consultul oftalmologic.

„Evitând consultul, riscați să treceți pe lângă problemele majore”

Medicul înțelege că viața cotidiană, cu provocările sale, nu ne lasă timp prea mult pentru noi înșine. În plus, cu pandemia, oamenii se gândesc că programările sunt greu de obținut, uneori tardive dacă nevoia de ochelari e urgentă. Dar mulți apelează la soluții care fac mai mult rău decât bine.

Mulți spun “Mai bine iau niște ochelari direct din mall sau de la benzinărie. Am avut cam +1, am încercat +2 de la colegul de birou și mamă, ce bine vedeam. Am probat în mall +2, gata, pe ăștia îi iau, sunt și ieftini. Gata, problemă rezolvată”.
De fapt, făcând acest lucru, evitând consultul oftalmologic, pacienții riscă să treacă pe lângă probleme vizuale majore, atrage atenția dr. Davidescu.
Iată 10 motive importante pentru care vizita la oftalmolog este esențială.

Unele boli nu determină scăderea imediată a vederii

 1. Dacă nu mergeți la oftalmolog, nu veți ști dacă aveți glaucom, cataractă, retinopatie diabetică, degenerescență maculară și orice altă boala ce nu determină scădere imediată de vedere.
  Toate aceste boli pot fi diagnosticate doar de către medicul oftalmolog.
 2. Nu veți ști care vă sunt parametrii funcționali din punct de vedere oftalmologic, respectiv acuitatea vizuală, tensiunea oculară, nici cei morfologici (aspectul cristalinului, cel al nervului optic, al retinei, etc). Unii dintre acești parametri trebuie urmăriți constant în anumite situații. De pildă, tensiunea oculară este importantă la cei ce au în familie antecedente de glaucom. Aspectul retinei este de urmărit la diabetici.
  Uneori, tumorile cerebrale pot fi diagnosticate prin control oftalmologic
 3. Sărind peste vizita la oftalmolog, nu veți ști dacă aveți boli generale nediagnosticate ce determină modificări oculare. Peste 10% dintre cazurile noi de diabet zaharat au modificări ale fundului de ochi și sunt depistate cu ocazia controlului oftalmologic. Chiar tumorile cerebrale au ca primă manifestare scăderi ale vederii sau amputații de câmp vizual și sunt uneori diagnosticate prin control oftalmologic.

La copii, controlul oftalmologic e obligatoriu

 • 4. La copii, ce au particularități ale refracției, controlul oftalmologic este obligatoriu. Părinții pot sesiza foarte târziu viciile de refracție, mai ales dacă acestea sunt unilaterale, iar acest fapt poate conduce la scăderea ireversibilă a vederii.
  Acel copil va avea un handicap vizual insurmontabil. Din cauza acestuia, el nu își va putea alege o profesie în care baremul oftalmologic este unul strict, nu va putea avea permis de șofer sau de port-armă.
 • Pentru femeile însărcinate cu diverse afecțiuni generale sau vicii de refracție (diabet, HTA, miopie), controlul oftalmologic este obligatoriu. El oferă date existențiale pentru monitorizarea sarcinii și alegerea tipului de naștere (spontană sau cezariană).

Dacă petreceți multe ore în fața ecranelor, mergeți la oftalmolog

 • Pentru tinerii ce petrec în fața calculatorului peste 4 ore pe zi, protecția ochiului de lumina albastră a ecranelor este esențială. Dar orice astfel de prescriere trebuie să fie însoțită de un consult complet, care să ofere certitudinea unei prescrieri corecte. O lentilă cu protecție trebuie prescrisă după rețeta oftalmologică, deoarece persoana respectivă poate avea și un viciu de refracție. Necorectat, acest viciu va accentua simptomele.

Ochii și bolile autoimune

 • Dacă nu mergeți la oftalmolog si aveți o afecțiune sistemică, nu veți ști care este impactul acelei afecțiuni și/sau a tratamentului său asupra analizatorului vizual. Atenție la cei ce urmează tratament cu Vessel Due și au diabet zaharat, la cei ce urmează tratament cu Plaquenil pentru bolile autoimune sau la cei care urmează tratament cu corticosteroizi pe termen lung.
 • Fără consult, nu veți afla dacă expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor electronice este cauza hiposecreției lacrimale, a senzației de corp străin și fatigabilității oculare sau aveți alte afecțiuni ce determină asta, precum boli autoimune.

Ochelarii „pret a porter” nu au lentile personalizate

 • Nicio pereche de ochelari „pret a porter” nu are lentile personalizate, cu distanța pupilară optimă și lentilele cu dioptrii adecvate. Nu veți găsi nicio pereche de ochelari “de-a gata” care să aibă dioptrii diferite la ochiul drept față de ochiul stâng și nici ochelari cu lentile pentru astigmatism.
 • Nicio pereche de ochelari „pret a porter” nu are certificat de garanție a lentilelor dintr-un singur motiv: Sunt ochelari de unică folosință, nu de uz îndelungat.

Iată 10 motive care să vă convingă să mergeți la consultul oftalmologic. Rezultatul consultației oftalmologice nu este doar o hârtie cu o parafă, este garanția viitorului vizual al pacientului.

dr. Livia Davidescu